Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Spoznávame svet a Slovensko

http://ives.minv.sk/rez/registre/pages/detailoz.aspx?id=214494 

Občianske združenie Spoznávame svet a Slovensko vzniklo v apríli 2016 ako nezisková dobrovoľná organizácia.  Štatutárom sa stala Daniela Trňanová, ktorá podnietila ľudí nielen z našej obce, ale i okolia, aby rozvinuli svoje náučno-vzdelávacie aktivity v rámci Slovenska a susedných štátov. Medzi hlavné ciele združenia patrí organizovanie vzdelávacích a kultúrnych podujatí, tematické výlety a poznávacie zajazdy na Slovensku a okolitých krajinách. OZ má v súčasnosti 12 riadnych členov a desiatky sympatizantov. Financie na svoje aktivity získava výlúčne z grantových projektov (napr. NSK, Leader) a 2 % z daní.

Čo sa týka činností, ktoré OZ v poslednej dobe realizovala v oblasti životného prostredia, patrí projekt „Jedlý les“ v školskom areáli. Na realizáciu tohto projektu OZ získalo niekoľko menších grantov a na jeseň 2019 v spolupráci s rodičmi realizovalo výsadbu ovocných stromov a krov. Počas roka 2020  sme sa intenzívne o túto časť školského areálu starali, zúčastňovali sa obecných brigád a snažili sa budovať osvetu medzi občanmi obce na témy odpadov a životného prostredia.

V rámci dobrovoľníckej aktivity "Mám srdce na správnom meste" plánovali členovia OZ spolu so zamestnancami Slovenských elektrární v r. 2020 ďalšie práce v školskom areáli. Táto aktivita bola z dôvodu epidemickej situácie presunutá na neurčito, napriek tomu sme získali grant v sume 1000 eur, ktoré budú použité na zakúpenie dreveného domčeka s prístreškom na sedenie pre našich škôlkárov v areáli materskej školy

Spoznávacie zájazdy boli tematicky zamerané, spomeniem najmä projekty:

Po stopach SNP – návšteva Banskej Bystrice, Nemeckej, Kališťa

Po stopach slovenských dejateľov – Modra, Veselé, Bradlo

Zo zahraničných zájazdov bola prvotinou návšteva Kyjeva (Ukrajina), Budapešť a Eger (Maďarsko), Krakow (Poľsko), Mikulov-Valtice-Lednice (Česko). Na týchto miestach bolo prioritnou spoznávanie historických a prírodných zaujímavostí daného miesta.

 

Taktiež sa venujeme zbieraniu ľudových ornamentov z našej obce. Zbierku tvorí viac ako sto rôznych vzorov, ktoré boli súčasťou odevov našich predkov. Publikáciu Čilejkárske ornamenty (zamerananú na košieľky, košele a ručníčky) plánujeme vydať začiatkom budúceho roka.

V našej obci sa OZ aktívne podieľa aj na propagácii jej zaujímavostí. Cez projekt Leader NSK sme v r. 2019 získali dotáciu na vydanie bulletinu o Ľudovom dome, ktorý slúži nielen pre návštevníkov našej obce. V tomto roku OZ získalo v rámci tohto projektu finančné zdroje na vybudovanie náučného chodnika, ktorý aktualne realizujeme. Prvotnú organizovanú vychádzku po náučnom chodniku plánujeme uskutočniť 31.12.2020, na ktorú Vás zároveň touto cestou pozývame.

 

Ing. Peter Hríbik, štatutár OZ