Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Október - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

Dátum: 25.10.2020
Autor: Ing. Daniela Višňová, Ing. Andrea Krištofová
Október - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

.

 

Príhovor starostky 

Vážené dámy a páni, milí seniori,

dovoľte mi, aby som sa Vám prihovorila pri príležitosti mesiaca úcty k starším. Nastávajúce jesenné dni sa skracujú, sú čoraz skúpejšie na slnko, no na druhej strane sa vyznačujú bohatosťou dozretých plodov na poliach a záhradách -  to je večný symbol zrelosti seniorského veku

Je to po prvý krát, čo sa v októbri, pri príležitosti mesiaca úcty k starším nemôžeme stretnúť osobne. Už dlhší čas viacerí z vás zotrvávajú vo svojich domovoch, vyhýbajú sa sociálnym kontaktom a návšteve svojich známych – a to všetko má spoločného menovateľa, ktorým je obava z tak veľmi medializovaného ochorenia. Náš kultúrny dom zostal prázdny. Speváci a folkloristi nemajú koho potešiť svojim umením. Nezostal priestor na družné debaty a rozhovory.

Preto som sa rozhodla  prostredníctovom našej webovej stránky vstúpiť do vašich domácností a zaželať vám veľa zdravia, pokoja, trpezlivosti a životného optimizmu. Nech Boh požehná roky, ktoré máte pred sebou, prežite ich obklopení láskou, úctou a pozornosťou svojich najbližších. Nech je vaša jeseň života plná plodov, krásna, pokojná a slnečná.

Każdy z nás má vo svojom blízkom okolí seniorov – rodičov, známych či susedov. Nech sú dni ich zrelého veku preteplené vďačnosťou nás všetkých.

 

 

Príhovor detí zo ZŠ

Človek je krásny nielen vtedy,

keď má pružný krok.

Človek je krásny podľa múdrosti,

čo zračí sa mu v oku,

podľa vrások a bielych vlasov,

podľa slov, keď ponára sa v hovore

s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý.

Človek je krásny, vtedy,

keď ho ľudia majú radi.

 

Mesiac október je pre nás všetkých pripomienkou, ako si uctiť starších ľudí v našom okolí. Úcta k starším ľuďom, by mala byť predovšetkým prirodzenou súčasťou nášho života. Mala by byť spontánna a nenásilná. Starší ľudia si ju zaslúžia, pretože vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré odovzdávajú nám mladším. Úcta k tým, ktorí tvrdo pracovali, aby sa nám žilo lepšie. Úcta k tým, ktorí sa každý deň vzdávali radostí, ktoré im život ponúkal, aby urobili šťastnými svoje deti a vnúčatá.

Úcta k našim starým rodičom. Prejavujme im úctu, pretože nám ešte vždy majú čo dať. Človek sa učí celý život a najlepším učiteľom sú jeho najbližší, rodina, rodičia či starí rodičia.

 

  •  

Prečo mladí ľudia vravia: „Čo chce zase táto stará? Otravuje, zavadzia, do šialenstva privádza.“

Títo starkí toho nechcú veľa. Trochu úcty, lásky, chleba... Keby som tak mala prsteň zlatý, čo by vedel čary, zmenila by som na časy krátke všetkých mladých na starkých a starké. Vtedy by snáď pochopili, čo starí ľudia už prežili. Že tiež boli krásni, mladí, deti svoje vychovali. Pochopili by ich vrásky, ktoré vyžarujú cit lásky. Poklonili by sa šedinám, znaku múdrosti starých mám. Ale viem, že sa to nedá. Každý starne ako treba.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.