Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako robiť veci inak a pritom dôstojne spomínať na svojich blízkych?

SÚBOR
Dátum: 22.10.2021
Autor: Ing. Daniela Višňová, Ing. Andrea Krištofová
Ako robiť veci inak a pritom dôstojne spomínať na svojich blízkych?

.

• Spomínajme na svojich blízkych, ale pamätajme aj na prírodu.
• Siahnime po živých kvetoch, menších sviečkach a spomienkových predmetoch z prírodných materiálov.
• Uprednostňujme prírodné materiály, ktoré po splnení účelu skončia v rámci biologicky rozložiteľnom odpade.
• Zvoliť dekorácie z kamienkov, kôry a podobných materiálov.
• Nezabúdajme ,,v jednoduchosti je krása” - aj touto formou môžeme minimalizovať odpad.
• Uvažujme o možnosť opakovaného použitia sklených kahancov.
Na Dušičky bez plastovej kytičky
Ročne končí v našej obci priemerne 5 ton zmiešaného odpadu z cintorína na skládke. Zbytočne. Ak by návštevníci cintorína pri úprave hrobových miest dodržiavali separáciu skla, čistého plastu a bioodpadu, môžeme toto množstvo znížiť minimálne na polovicu. Nenahovárajme si, aký sme úžasní v separácii na verejných priestranstvách, veď fotografie hovoria za všetko. Namiesto triedenia odpadu z cintorína je skutočnosťou, že sem nosia odpady z domu aj určití občania a nemajú problém sem vysypať aj stavebnú suť. Nezastaví ich ani monitorovanie týchto miest. Nemôžu sa preto čudovať, keď si nájdu v schránke "pozdrav" z OcU. To je potom rečí....No na toleranciu tých, ktorí prispievajú k znečisteniu verejných priestranstiev a znehodnocovaniu separovaných odpadov, neexistuje kompromis. Ochraňovať životné prostredie je povinnosťou každého jedného z nás.
K uvedomelému správaniu sa na cintorínoch vyzýva aj Environmentálna subkomisia Konferencie biskupov Slovenska:
„Dajme prednosť prirodzenej kráse živých či sušených kvetov a vencov, nakoľko ich plastové náhrady síce vydržia dlhšie, ale sú veľkou záťažou pre naše životné prostredie, za ktoré ako kresťania nesieme zodpovednosť. Navyše umelé vence, kvety a plastové kahancové kryty ani nie sú dôstojným estetickým riešením hodným pamiatky na našich zosnulých. V prírode sa plastový odpad nerozkladá, škodí živočíchom i človeku, jeho spaľovaním sa do ovzdušia uvoľňujú nebezpečné jedovaté látky. Ak sa na cintoríne s plastovým odpadom predsa len stretneme, snažme sa o jeho triedený zber a recykláciu, aby sa zbytočne nemiešal s biologicky rozložiteľným odpadom. Našich zosnulých si najviac uctíme úprimnou tichou modlitbou a jednoduchou prirodzenou úpravou hrobov so zmyslom pre Bohom stvorenú krásu.“
 
 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
plagat_Pamiatka_zosnulych Veľkosť: 971.4 kB Formát: pdf Dátum: 27.10.2021

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.