Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zlaby trciace na chodniky

Vyriešený
Prijatý: 24.03.2021
Zodpovedaný: 15.04.2021
Autor: Veronika Salyova
Zodpovedal: Ing. Kristína Hercová

Podnet:

Dobry den pani starostka, uz dlhsie ma trapia tieto trciace zlaby do chodnikov. Ked o to nejake dieta zakopne, moze sa neprijemne zranit. Toto je konkretne na Hronskej ulici, kde sa prechadzaju skolkari, chodnik je uzky a samozrejme parkujuce auta na nom. Ale urcite je takych aj viacej aj inde v obci.

Myslim, ze by bolo vhodne vyzvat ludi, aby nenechavali zlaby trcat az do chodnikov.

S pozdravom

Veronika Salyova


Odpoveď:

Dobrý deň,

žľaby na dažďovú vodu zo striech RD, zvody zo spevnených plôch pri RD, vyústené do verejného priestranstva obce (na chodníky, na cesty), síce plnia funkciu ochrany nehnuteľností občanov, ale spôsobujú problém nahromadenej vody na verejnom priestranstve obce a v neposlednej miere sú svojím uložením (presahujú na chodníky a cesty) veľakrát nebezpečné pre užívateľov chodníkov a miestnych komunikácií.

V zmysle platných zákonov SR (č. 364/2004 – o vodách, č. 269/2010 – dosiahnutie dobrého stavu vôd a platné smernice EÚ) sa majiteľ nehnuteľnosti stáva dočasným majiteľom dažďových vôd, ktoré dopadajú na jeho nehnuteľnosť. Optimálne riešenie je, keď dažďová voda môže prirodzene vsiaknuť do zeme v mieste dopadu a v blízkom okolí. Tak aby voda nestekala na pozemok suseda, prípadne obecný pozemok, ale spravidla 90% zrážok má vsiaknuť do podložia pozemkov, kde voda spadla.

Upozorňujeme občanov, že nebezpečne a nesprávne uložené žľaby, ktoré zvádzajú dažďovú vodu na chodníky a miestne komunikácie v obci sú nevyhovujúce a bude nutné vykonať nápravu zo strany majiteľov žľabov.

 

Ing. Milan Horňáček ( pracovník OcÚ)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.